Αποστολή στο Παρίσι // Δημήτρης Μαλλάς
dmallas@pegasus.gr
Ιδιαίτερα αισθητή είναι η ελληνική παρουσία στο Futur en Seine (FENS), ένα διεθνές φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Παρίσι και το οποίο επικεντρώνεται στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 εταιρειών που κινούνται κατά κύριο λόγο στην πολιτιστική και τη δημιουργική καινοτομία.
Τον συντονισμό της ελληνικής αποστολής στο FENS, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, είναι το gi-Cluster, ο πρώτος ελληνικός συνεργατικός σχηματισμός με εστίαση στον τομέα των ψυχαγωγικών και δημιουργικών τεχνολογιών και εφαρμογών που ξεκίνησε το 2011 με την υποστήριξη του Corallia. Στο FENS, παρών δηλώνουν από ελληνικής πλευράς, οι εταιρείες Auvious, InCity Apps, Mentat, Pegneon, Trebble, Satori και Tekmon Geomatics, οι οποίες βρίσκονται στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, προκειμένου, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους στην «Η», να έρθουν σε επαφή με τη διεθνή αγορά αλλά και να δείξουν τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές εταιρείες.
Το FENS είναι ένα φεστιβάλ στο οποίο οι Γάλλοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα εγκαίνια την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, μάλιστα, παρέμεινε στον εκθεσιακό χώρο του Carrer de Tableau για πάνω από μία ώρα συζητώντας με διάφορα από τα startups που παρουσιάζουν τις λύσεις και τα προϊόντα τους. Διοργανωτής του FENS, το οποίο σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερη διεθνή απήχηση, είναι το Cap Digital, ένας φορέας που έχει αναλάβει να προωθήσει την καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην περιοχή του Παρισιού και είναι ιδιαίτερα ενεργό στο χώρο των startups. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Cap Digital λειτουργεί 10 incubators στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και προσπαθεί ώστε το Παρίσι να εξελιχθεί σε βασικό κόμβο της ευρωπαϊκής καινοτομίας.
Σημειωτέον πως το gi-Cluster έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Cap Digital και η ελληνική συμμετοχή στο FENS εντάσσεται σε αυτή τη συνεργασία. Το Cap Digital δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, έναν τομέα όπου και η Ελλάδα μπορεί να δραστηριοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία δεδομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ισχυρής τουριστικής βιομηχανίας της, όπως σημειώνει στην «Η» ο Νίκος Βογιατζής, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου του gi-Cluster και γενικός διευθυντής ανάπτυξης και λειτουργιών του Corallia. «Σε συνεργασία με τους Γάλλους, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν στις δημιουργικές βιομηχανίες, οι οποίες βρίσκονται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο κ. Βογιατζής.
Διαβάστε το άρθρο εδώ http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=114032540